GTS-institutterne bringer ny teknologisk viden i spil i danske virksomheder

Læs mere

Danmarks teknologiske infrastruktur

Simulering af mave-tarm systemet

Bioneer:FARMA er fokuseret på lægemiddelformulering og lægemiddelomsætning. Bioneer:FARMA enheden er højt specialiseret inden for hvorledes specielt orale lægemidler eller ingredienser optages og omsættes i vores mave-tarm system og har udviklet state-of-the-art simuleringsteknologier, der gør det muligt at efterligne, hvordan dette sker i kroppen. 

Det etablerede mave-tarm systems simulering består af en vifte a delelementer, som tilsammen kan efterligne hele processen fra indtag af et lægemiddel til optagelse og omsætning. Centralt er mave-simulatoren, DGM, som er en avanceret mekanisk model af mavens anatomi og fysiologi, hvor lægemiddelsformuleringer kan testes både sammen med og uden et måltid (f.eks. en american breakfast) og efterfølgende analyseres for frigivelse og optagelse af lægemidlet.

Efter mave-simuleringen kan de tyndtarmsbaserede modeller og en laboratoriemodel af tarmvæggens evne til at lade lægemidler passere ind i kroppen anvendes til at analysere hvordan et frigivet lægemiddelstof optages i tarmen eller hvordan en formulering opfører sig.  Derved er Bioneer:FARMA i stand til at simulere den fysiologiske vej fra et oralt lægemiddel indtages til det optages igennem tarmen.  

Denne type af ”mave-tarm simulator” og de stærke faglige kompetencer på Bioneer:FARMA er unikke for Danmark. At kunne simulere fysiologiske processer i laboratorieskala modeller har stor betydning for en virksomheder, der udvikler lægemidler, formuleringer eller ingredienser (f.eks. probiotika).

Infrastrukturen omfatter bl.a.:

  • ”Dynamic Gastric Model” (DGM)
  • Modeller af tyndtarmen
  • Specialiserede tarmcelle-modeller til afklaring af lægemiddeltransport
  • Højteknologisk udstyr til lægemiddelkarakterisering
  • Avancerede formuleringsteknologier

Målgruppe: Biotek og farmaceutiske virksomheder inden for lægemiddeludvikling, samt ingrediensvirksomheder.Læs mereServices og ydelser tilknyttet faciliteten


Del med dine kolleger